Kiełki Gorczyca czarna 20g
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Kiełki gorczycy czarnej charakteryzują się ostrym wyrazistym smakiem i aromatem oraz szybkim wzrostem.
Gorczyca czarna zawiera w swoim składzie większą ilość niż pozostałe gatunki gorczycy, fitoncydów o właściwościach bakteriobójczych oraz witaminy B2 wzmacniające procesy odpornościowe w organizmie. Zawierają także błonnik oraz saponiny, flawonoidy i roślinne hormony, korzystnie reguluje pracę całego organizmu i cyrkulację krwi. Polecane szczególnie do pikantnych potraw, sałatek, do świeżych serów i na kanapki. Same nasiona mogą także służyć jako przyprawa do ogórków konserwowych i do domowego wyrobu musztardy.
Kiełki gorczycy czarnej są łatwiejsze w uprawie od gorczycy białej ponieważ w procesie kiełkowania wydzielają znacznie mniej śluzu.
Przygotowanie kiełków:
Produkcja kiełków w domu jest bardzo prosta do wykonania przy użyciu kiełkownicy. Postępując zgodnie z instrukcją obsługi kiełki są gotowe do spożycia po upływie 3-6dni. Inną metodą produkcji kiełków jest produkcja kiełków w słoiku. W tym celu należy wypłukać nasiona następnie przesypać do wcześniej wyparzonego naczynia i zalać przegotowaną letnią wodą. Moczyć przez kilka godzin, potem wodę zlać, a nasiona wypłukać, naczynie nakryć gazą, obwiązać i odstawić w ciepłe (18-22°C), nie nasłonecznione miejsce. W tym czasie kiełki należy przepłukiwać 2 razy dziennie wodą. Kiełki są gotowe do spożycia przy długości ok. 3-5 cm, po 3-6 dniach