Kiełki Mieszanka Chińska 40 g
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Mieszanka chińska skomponowana jest z gatunków będących częstym dodatkiem w potrawach kuchni azjatyckiej. W skład mieszanki wchodzą gatunki będące nieocenionym źródłem łatwo przyswajalnego białka,
obniżają poziom "złego" cholesterolu oraz zawierają duże ilości antyutleniaczy
, które zapobiegają chorobom serca i nowotworom. Ze względu na zawartość kwasu foliowego polecana w szczególności kobietą w ciąży. Kiełki świetnie smakują przyrządzone na patelni z niewielką ilością oleju, jako dodatek do potraw z ryżu lub jako samodzielne danie.
Skład mieszanki:
- Lens culinaris (soczewica jadalna) - 15%
- Pisum sativum (groch zwyczajny) - 15%
- Cicer arietinum (ciecierzyca pospolita) - 15%
- Glycine clandestina (soja) - 15%
- Vigna radiata (fasola mung) - 20%
- Vigna angularis (fasola adzuki) - 20%
Przygotowanie kiełków:
Produkcja kiełków w domu jest bardzo prosta do wykonania przy użyciu kiełkownicy. Postępując zgodnie z instrukcją obsługi kiełki są gotowe do spożycia po upływie 3-4 dni. Kiełkownica umożliwia jednoczesną uprawę 3 rodzajów kiełków. Inną metodą produkcji kiełków jest produkcja kiełków w słoiku. W tym celu należy wypłukać nasiona następnie przesypać do wcześniej wyparzonego naczynia i zalać przegotowaną letnią wodą. Moczyć przez kilka godzin, potem wodę zlać, a nasiona wypłukać, naczynie nakryć gazą, obwiązać i odstawić w ciepłe (18-22 st. C), nie nasłonecznione miejsce. W tym czasie kiełki należy przepłukiwać 2 razy dziennie wodą. Kiełki są gotowe do spożycia przy długości ok. 1 cm, po 4-7 dniach.